in

90% e qelizave të kancerit të mushkërive shkatërrohen nga kjo substancë bimore

Kanceri i mushkërive është një sëmundje e karakterizuar nga rritja e pakontrolluar e qelizave në indet e mushkërive. Megjithatë, 90% e qelizave të kancerit të mushkërive shkatërrohen nga një substancë specifike bimore.

Shumica e kancereve që fillojnë në mushkëri, të njohura si kancere primare të mushkërive, janë karcinoma që lindin nga qelizat epiteliale. Llojet kryesore të kancerit të mushkërive janë karcinoma e mushkërive me qeliza të vogla (SCLC), e quajtur edhe kanceri i qelizave të tërshërës dhe karcinoma e mushkërive me qeliza jo të vogla (NSCLC).

Shkaku më i zakonshëm i kancerit të mushkërive është ekspozimi afatgjatë ndaj tymit, i cili shkakton 80-90% të kancereve të mushkërive. Jo-duhanpirësit përbëjnë 10-15% të rasteve të kancerit të mushkërive, që shpesh i atribuohen një kombinimi të faktorëve gjenetikë, gazit të radonit, asbestit dhe ndotjes së ajrit.

Kanceri i mushkërive është kanceri më i zakonshëm në botë, me një incidencë tek meshkujt dhe i dyti vetëm pas kancerit të gjirit tek femrat.

Në një kërkim të vjetër, kishim lexuar se selino dhe majdanoz përmbajnë apigeninë, një flavonoid natyral, i cili është një armë e vlefshme kundër leuçemisë.

Një studim i ri i publikuar në PubMed zbuloi se apigenina, substanca që gjendet në majdanoz, mund të shkatërrojë 86% të qelizave të kancerit të mushkërive.

Çfarë është apigenina mrekulli?

Substanca flavonoid apigenin, e cila gjendet në fruta dhe perime të ndryshme, duket se ka një efekt antikancerogjen.

Apigenina është një përbërës flavonoid që gjendet me bollëk në majdanoz, selino, kamomil, portokall, qepë, por edhe në shumë fruta dhe perime.

U zbulua se kishte aftësinë për të ritrajnuar qelizat e kancerit që të sillen si normale, duke ndjekur procesin e apoptozës qelizore, domethënë vdekjen e programuar të qelizave.

Hulumtimet e vjetra raportojnë se apigenina vepron në mënyrë mbrojtëse ndaj sëmundjeve dhe formave të tjera të kancerit, siç është kanceri i vezoreve./abcnews.al

What do you think?

Written by Trend Live

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kompani 30 mln dollarëshe, flet djali i të moshuarit milioner: Nuk e dinim

Pse u v*a Martin Çeço? Dëshmon bariu: Zbuloi gabimisht një parcelë me kana*is, e kërcënonte një grup i fuqishëm, një makinë pa targa…