in

Transmetohet nga pickimet e mushkonjave/ Regjistrohet shumë afër Shqipërisë rasti i parë me virusin e Nilit

Organizata Kombëtare e Shëndetit Publik (EODY) në Greqi ka njoftuar se është zbuluar rasti i parë me virusin e Nilit Perëndimor në Selanik.

Rasti është zbuluar pas një kontrolli rutinë nga autoritetet shëndetësore për parandalimin e virusit.

Sipas mediave vendase,shpërthimet e infeksionit me virusin e Nilit Perëndimor ndodhin në shumë vende të botës, si dhe në shumë vende evropiane çdo vit, prandaj nuk ka vend për shqetësim.

Virusi i Nilit Perëndimor transmetohet kryesisht nga pickimi i mushkonjave “të zakonshme”, të cilat janë të infektuara nga zogjtë e infektuar (specie të caktuara kryesisht zogj të egër). Njerëzit e infektuar nuk e transmetojnë më tej virusin.

Shumica e njerëzve të infektuar me virus nuk kanë aspak simptoma ose kanë simptoma të lehta, ndërsa shumë pak njerëz (<1% e të infektuarve) zhvillojnë simptoma të rënda që prekin sistemin nervor (kryesisht encefalit ose meningjit). Njerëzit e moshuar (mbi 50 vjeç) janë më të rrezikuar të sëmuren rëndë, si dhe personat me imunitet të shtypur dhe sëmundjet kronike themelore.

What do you think?

Written by Trend Live

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kapet ‘mat’ zyrtari i lartë! Nuk ia ndan sytë balerinës, filmohet në lokal nate duke tymosur puro

“Do zhvarros kufomat dhe do vendos emrin tuaj…”/ Zbardhet dëshmia e gruas që do rezervonte vendin për veten dhe bashkëshortin